Barbecuetijd? Denk ook om de veiligheid!

vrijdag 9 juni 2017

In het brandwondencentrum worden veel mensen behandeld die tijdens het barbecueën brandwonden hebben opgelopen. Deze brandwonden zijn vaak het gevolg van het aanmaken van de barbecue met brandbare vloeistoffen zoals spiritus of bio-ethanol.

Bio-ethanol is een nieuwe variant op spiritus. Oftewel: een brandbare vloeistof en licht ontvlambaar. Bio-ethanol wordt gebruikt als brandstof voor sfeerhaarden en sfeerlichtjes. Ongelukken ontstaan vooral als de bio-ethanol is opgebrand en gebruikers de haard bijvullen. Als er toch nog een klein vlammetje brandt of het reservoir nog heet is, kan er een steekvlam ontstaan. Het zijn vaak omstanders die worden getroffen door de steekvlam. 

De brandwondenstichting raadt mensen aan géén gebruik te maken van bio-ethanol. En zeker niet te gebruiken voor het aanmaken van een barbecue. Lees bij de tips van Smokey hoe je wél veilig de barbecue kunt aanmaken.

 

Tips van Smokey voor een veilige barbecue

  • Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond
  • Gebruik geen brandbare vloeistoffen bij het barbecueën
  • Maak de barbecue aan met aanmaakblokjes
  • Pas op met licht ontvlambare kleding
  • Plaats een gasfles van een gas barbecue nooit onder de barbecue, maar zet deze er altijd naast
  • Hou spelende kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue
  • Hou een emmer met zand bij de hand om het vuur te doven

Meer tips om brand door vuur te voorkomen vindt je hier.