Brandveilig leven op kamers

Als je op kamers gaat wonen, denk je niet meteen aan brand. Toch is het goed om er bij stil te staan. Helaas zijn studentenhuizen lang niet altijd brandveilig. Voor een deel ligt de verantwoordelijkheid bij de beheerder of eigenaar. Maar ook als bewoner kun je veel doen aan brandveiligheid. Vaak met weinig kosten en inspanning.

Rook nooit in bed!
Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand met een brandende sigaret in slaap valt. Een brandende sigaret kan snel brand veroorzaken. Meestal met fatale gevolgen.

Geen peuken in de prullenbak
Gooi nooit de asbak leeg in de prullenbak, voordat je zeker weet dat alle peuken zijn gedoofd.

Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen
Je loopt dan het risico dat het wasgoed te heet wordt en vlam vat.

Ga je veilig om met stekkerdozen?
Stekkerdozen lijken makkelijk. Je plugt ze rechtstreeks in het stopcontact en je kunt er meerdere apparaten op aansluiten. Ze raken echter al snel overbelast, waardoor kortsluiting of brand kan ontstaan. Gebruik geen driewegstekkers. Die zijn gevaarlijk en daarom verboden.

Laat je tv niet op stand-by staan
Een tv die stand-by staat, trekt stof aan. Dat kan kortsluiting veroorzaken. Schakel de tv dus uit als je er niet naar kijkt. Dit geldt natuurlijk ook voor de computer. Het kost bovendien minder energie.

Een rookmelder kan je leven redden! Een rookmelder is te koop bij bouwmarkten en warenhuizen.

Hang een rookmelder op
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel bewusteloos. Een rookmelder waarschuwt je met een luid alarm.

 

 

Vlam in de pan
Blus een vlam in de pan NOOIT met water!. Dat maakt het alleen maar erger. Ga ook NOOIT met deze pan lopen! Vlam in de pan ontstaat door oververhitting. Dat kan zowel op een gastoestel als op een elektrische kookplaat.

  • Wat je moet doen bij een vlam in de pan:
  • Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit.
  • Schuif het deksel van je af, over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is.
  • Of gebruik een blusdeken: wikkel de bovenrand van de deken om je handen en leg hem over de pan. Let er wel op dat de blusdeken geschikt is voor olie- en vetbranden.

Maak een vluchtplan
Wat doe je als er brand uitbreekt? Kun je wel snel genoeg het huis uit komen? Maak samen met je huisgenoten een vluchtplan.

Houd vluchtroutes vrij
Zorg dat de vluchtroutes nooit gebarricadeerd zijn met fietsen, vuilniszakken of wat dan ook.