Burgemeester hangt rookmelders op in Borgheere Borger

maandag 12 december 2016

Jan Seton, burgemeester van gemeente Borger-Odoorn hing afgelopen woensdag onder grote belangstelling twee rookmelders op in een woning van wooncomplex Borgheere in Borger. Deze actie is een pilot van een project van Woonzorg Nederland om de woongebouwen van deze woningcorporatie brandveiliger te maken.

 

Samenwerking met Brandweer Drenthe

De woningcorporatie benaderde Brandweer Drenthe om het rookmelderproject samen op te pakken. Afgelopen woensdag was de start in wooncomlex Borgheere. Alle woningen in dit gebouw zijn door de medewerkers van Woonzorg Nederland, Brandweer Drenthe en een vrijwilliger van de brandwondenstichting voorzien van meerdere koppelbare rookmelders.

 

Grote belangstelling onder bewoners

De bewoners zorgden voor een warm ontvangst. Vrijwel iedereen was aanwezig. De brandweer verzorgde eerst een presentatie over de mogelijkheden die je zélf hebt om brand te voorkomen, snel te ontdekken en wat je kunt doen bij brand. Vervolgens gingen de brandweermensen samen met de mensen van Woonzorg Nederland met de bewoners naar de woningen. Terwijl Woonzorg de rookmelders ophing, bood de brandweer een gratis brandveiligheidscheck aan.

 

Gekoppelde rookmelders

Veel branden kun je voorkomen, maar niet alle. Een snelle ontdekking van brand is dan noodzakelijk. De rookmelders die in de woningen zijn opgehangen zijn met elkaar gekoppeld. Dat betekent dat wanneer één rookmelder in alarm gaat, de andere ook het alarmsignaal geeft. Waar de brand ook is in huis: iedereen wordt zo tijdig gewaarschuwd. Goed hoorbare rookmelders in combinatie met gesloten deuren in huis zorgen voor een tijdige ontdekking en geven meer kans om veilig het pand te verlaten.