Rookmelders voorkomen vuurzee in appartementencomplex

vrijdag 14 juli 2017

Op 7 juli is de brandweer gealarmeerd over een woningbrand in complex de Borgheere in Borger. De meeste bewoners waren een dagje uit. Een medewerkster van thuiszorg hoorde een rookmelder afgaan en heeft de brandweer gealarmeerd. Deze trof een pan aan op het vuur die door de bewoner was vergeten. Door de nieuwe rookmelders werd de brand snel ontdekt en bleef de schade beperkt tot rookoverlast.

Samenwerking met Brandweer Drenthe

Brandweermedewerkers van de Veiligheidsregio Drenthe en medewerkers van Woonzorg Nederland hebben in december 2016 gekoppelde rookmelders opgehangen in het appartementencomplex Borgheere in Borger. Deze actie maakte deel uit van een project van Woonzorg Nederland om de woongebouwen van deze woningcorporatie brandveiliger te maken.

Gekoppelde rookmelders

Veel branden kun je voorkomen, maar niet alle. Een snelle ontdekking van brand is dan noodzakelijk. De rookmelders die in de woningen zijn opgehangen zijn met elkaar gekoppeld. Dat betekent dat wanneer één rookmelder in alarm gaat, de andere ook het alarmsignaal geeft. Waar de brand ook is in huis: iedereen wordt zo tijdig gewaarschuwd. Goed hoorbare rookmelders in combinatie met gesloten deuren in huis zorgen voor een tijdige ontdekking en geven meer kans om veilig het pand te verlaten.