Rookmelders

Wat zijn rookmelders?
Rookmelders zijn apparaten die je op centrale plaatsen in huis ophangt. Zodra het apparaat rook ontdekt, zal een doordringend signaal klinken. Door dit harde alarm word je tijdig gewekt. Dan kun je op tijd het huis verlaten. Er zijn ook rookmelders die zijn gekoppeld aan een trilplaat en een flitslicht. Dus ook als je doof of slechthorend bent, kun je tijdig worden gewaarschuwd.

Welke soorten rookmelders zijn er?
Vanaf 2003 worden in nieuwe huizen standaard rookmelders geplaatst. Deze zijn aangesloten op het lichtnet en hebben een back-up batterij voor als de stroom uitvalt. Als je in een wat ouder huis woont, kun je de rookmelders ook aansluiten op het lichtnet. Daarnaast zijn er rookmelders met een batterij. Er zijn zelfs rookmelders met een lithium-batterij die tien jaar mee gaan!

Mensen die slechthorend of doof zijn kunnen het geluid van een rookmelder niet of nauwelijks waarnemen. Voor hen zijn er rookmelders die gekoppeld zijn aan een trilplaat en een flitslicht. Tenslotte bestaan er nog koppelbare rookmelders: als één rookmelder af gaat, gaan de andere melders ook.

Voor welke rookmelder je ook kiest, altijd geldt: hoe meer rookmelders, hoe veiliger.

De beste plek voor rookmelders
De beste plek om rookmelders op te hangen is aan het plafond in de gang waar de meeste (slaap)kamers op uitkomen. Bestaat de woning uit meerdere verdiepingen, dan zal op iedere verdieping een rookmelder opgehangen moeten worden. Voor nog meer veiligheid kun je in alle kamers rookmelders ophangen.

Minder geschikte plaats: Wanneer een rookmelder in de gang naast de douchedeur wordt opgehangen, zal deze in alarm kunnen gaan door de stoom van het douchen. Beter is het om de melder dan te verplaatsen. Ongewenste meldingen kun je ook krijgen door rookmelders die in de keuken, te dicht bij het fornuis worden opgehangen. Het gebruik van een goede afzuigkap kan dit voorkomen.

Hoe moet je een rookmelder onderhouden?

  1. Maak de rookmelder regelmatig schoon. Stof, spinnenwebben en andere vormen van verontreiniging aan de binnenkant van de rookmelder kunnen er voor zorgen dat een rookmelder nog gevoeliger wordt. Hierdoor ontstaan vaak ongewenste alarmmeldingen. Reinig daarom minimaal 1x per maand de rookmelder met de stofzuiger
  2. Test de rookmelders regelmatig. Als je de rookmelder test, weet je zeker dat deze goed werkt. Je kunt de rookmelders testen door 1x per maand de testknop in te drukken. Het is goed als je dan het geluidsalarm hoort. Gebruik uitsluitend de testknop. Deze test de sensor, de batterij en het alarm.

Geen brand, wel alarm. Wat kan de oorzaak zijn?
Wees er zeker van dat:

  • Er niet gekookt of geschilderd wordt.
  • Er geen condens van bijvoorbeeld koken, bad of douche aanwezig is.
  • Er geen stof en gruis in de brandmelder gekomen is door schoonmaken of verbouwing.
  • Er geen tocht circuleert door een open raam, dakraam, ventilatierooster, verwarmingsroosters etc.
  • Het rode ledlampje om de 45-50 seconden knippert.

Waar kun je rookmelders kopen?
Rookmelders zijn te koop in bijna alle bouwmarkten, doe-het-zelf winkels of winkels met huishoudelijke apparatuur en bij installateurs. De speciale rookmelder voor doven en slechthorenden kun je onder andere bestellen via de webwinkel van de brandwondenstichting.

Rookmelders vallen onder waarschuwingssystemen. Ze worden onder bepaalde voorwaarden door de zorgverzekeraar vergoed.

Hang de rookmelder meteen op als je hem gekocht hebt