Blussen

Blussen van brand
Een kleine brand kun je zelf blussen met bijvoorbeeld het water uit een bloemenvaas. Doe dit echter nooit bij de vlam in de pan! Wanneer de vlammen uit de pan komen, leg dan voorzichtig de deksel erop en draai de warmtebron uit. Laat de hete pan staan totdat die volledig is afgekoeld.

Blusdeken 
Met een blusdeken kan heel eenvoudig een kleine brand, niet groter dan een voetbal, worden geblust. De deken zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen. Daardoor wordt de brand gedoofd. Let op: niet iedere blusdeken is geschikt om de vlam in de pan te blussen. Gebruik voor de vlam in de pan een goed passende deksel.

Handbrandblusser
Het gebruik van een handbrandblusser moet je vooraf geoefend hebben. Bij verkeerd gebruik kan het gevolg zijn dat de brand groter wordt. Een handbrandblusser van 6kg is na ongeveer 20 seconden leeg! Handbrandblussers zullen jaarlijks gekeurd moeten worden door een erkende vakman. Alleen dan weet je of je op een goede werking kan rekenen.

Sprinklerinstallatie
Ga je een nieuw huis bouwen of ga je je huis verbouwen? Denk dan eens na over het aanleggen van een sprinklerinstallatie.

Een woningsprinklerinstallatie garandeert een veilige ontvluchting uit de woning. De sprinklers (sproeikoppen) treden in werking bij een beginnende brand en zorgen direct voor het onder controle houden ervan. In de meeste gevallen blust één sprinkler de brand.

Wél brand, weinig schade
De sprinklerinstallatie is een automatisch blussysteem. Bij het ontdekken van brand zal het water vrijkomen en de brand bestrijden. De schade die in deze situatie ontstaat is slechts een fractie van bij een onbeveiligde woning.